Školski program

1. Šestogodišnje osnovno muzičko obrazovanje koje obuhvata nastavu solfeđa i instrumentalnu nastavu na sledećim instrumentima:

  • klavir
  • harmonika
  • violina
  • tambura
  • gitara
  • flauta
  • klarinet

a u višim razredima još i nastavu hora ili orkestra i teorije muzike.

2. Četvorogodišnje osnovno muzičko obrazovanje koje obuhvata nastavu solfeđa i  nastavu na predmetu solo pevanja.

Ovde se  uključuje nastava hora, teorije muzike i predmeta uporedni klavir.

3. Pripremnu nastavu na dva nivoa za mlađu (5-6 godina) i stariji (7-8 godina) uzrast. Pripremna nastava podrazumeva veoma kompleksnu i sadržajnu pripremu za I razred šestogodišnjeg ili četvorogodišnjeg školovanja kojom se u većoj meri olakšava savladavanje nastavnog gradiva u tom razredu. Razvija se sluh, osećaj za ritam, zvučna percepcija, stiču osnovne muzičke pismenosti, neguje horsko pevanje, upoznaju instrumenti koji se u školi mogu učiti. Time se u velikoj meri olakšava deci izbor instrumenata kog žele da sviraju u Muzičkoj školi. Nastava je prilagođena uzrastima dece, te iz tog razloga podeljena u dva nivoa.

Noviteti u školskom programu

Školsko takmičenje
Iz instrumenta počev od školske 2012/13. Sastavni deo Godišnjeg plana rada škole namenjeno učenicima škole koji u tekućoj školskoj godini nisu učesnici ni jednog drugog takmičenja iz instrumenta.
• za cilj ima podizanje motivisanosti kod učenika Škole
• takmičenje podeljeno u kategorije po razredima
• takmičenje ocenjuje eksterni žiri sačinjen od nastavnika instrumenta iz drugih Muzičkih škola.
Dan otvorenih vrata
Škola organizuje Dan podrške svojim budućim učenicima, odnosno kandidatima prijavljenim za prijemni ispit pod nazivom Dan otvorenih vrata. Tog dana svi zainteresovani mogu da upoznaju unutrašnjost Škole i da dobiju sve potrebne informacije o sadržaju prijemnog ispita koji ih očekuje. Nastavnice solfeđa vrše sa njima sve potrebne pripreme ne bi li sam ispit obavili na najbolji mogući način.
Dan uličnih svirača
U sklopu majskih dešavanja (Dan otvorenih vrata, Majski koncerti, prijemni ispiti) u cilju predstavljanja škole u svojoj sredini organizovan je Dan uličnih svirača, dan kada učenici Škole, okupljeni u raznovrsnim kamernim sastavima nastupaju na ulicama našeg grada. Oni tog dana svojim sugrađanima poklanjaju muziku različitih žanrova u svom izvođenju i na taj način pružaju priliku širem auditorijumu da se upozna sa njihovim radom i umećem.
Ulice našeg grada tog dana svakako su sunčanije i raspevanije nego inače.

Upis u pripremni razred

Školovanje u pripremnom razredu osnovne muzičke škole po pravilu traje jednu godinu, s tim da se u zavisnosti od uzrasta učenika, a uz saglasnost roditelja i mišljenje predmetnih nastavnika, može produžiti na dve godine. Učenik u pripremnom razredu može da pohađa samo nastavu solfeđa, a uz saglasnost roditelja i nastavu instrumenta (klavira, harmonike, violine, gitare, tambure, flaute, klarineta), odnosno nastavu solo pevanja.

U pripremni razred osnovne muzičke škole upisuju se učenici starosti 8 godina, odnosno učenici drugog razreda osnovne opšteobrazovne škole. U pripremni razred osnovne muzičke škole može se upisati i učenik starosti sedam godina, odnosno učenik prvog razreda osnovne opšteobrazovne škole, ukoliko na prijemnom ispitu pokaže izuzetne muzičke sposobnosti. U pripremni razred osnovne muzičke škole na odsek solo pevanje može da se upiše: za ženske glasove – učenica starosti 12 godina, za muške glasove – učenik starosti 15 godina.


Upis u osnovnu školu

Osnovnu muzičku školu najčešće upisuju učenici koji imaju devet ili manje godina  ukoliko žele da nauče da sviraju određeni instrument, dok odsek solo pevanje upisuju nešto stariji učenici… 

Osnovnu muzičku školu najčešće upisuju učenici koji imaju devet ili manje godina  ukoliko žele da nauče da sviraju određeni instrument, dok odsek solo pevanje upisuju nešto stariji učenici… 

Osnovno muzičko obrazovanje ostvaruje se u trajanju od šest godina za sve instrumente koji se nalaze u nastavnom planu i programu naše škole, odnosno u trajanju od četiri godine za odsek solo pevanja. Učenik koji se ističe sposobnostima i znanjem, može da stekne osnovno muzičko obrazovanje u roku kraćem od propisanog nastavnim planom i programom. Budući učenici mogu da biraju između sledećih instrumenata: klavira, harmonike, violine,  gitare, tambure, flaute, klarineta a mogu da se opredele i za solo pevanje.

Više informacija:

Informacije o upisu i prijave za prijemni ispit

Pošaljite nam poruku